Подкрепление от 600 палестински полицаи са изпратени в Хеброн
Подкрепление от 600 палестински полицаи са изпратени в Хеброн / снимка: БГНЕС

Близо 600 въоръжени палестински полицаи са изпратени днес в град Хеброн, на Западния бряг на река Йордан, като подкрепление на Палестинската власт на президента Махмуд Абас срещу ХАМАС, предаде АФП. Разполагането на палестинските полицейски подкрепления бе координирано на съвещание на 22 октомври между представители на израелската военна администрация на Западния бряг и палестинските служби за сигурност.

Целта е да се укрепи палестинската администрация на президента Махмуд Абас срещу ислямистите в условия на непрекъснато покачващо се напрежение, подклаждано от Хамас, която наложи властта си през 2007 г. в Ивицата Газа. Началникът на палестинската полиция в Хеброн Самих ал Сайфи посочи, че разполагането на допълнителните полицейски сили в града е станало без инциденти.

Палестинската полиция арестува десетки членове и симпатизанти на Хамас и затвори местни сдружения, свързани с ислямисткото движение. Силите на палестинската власт в града откриха и унищожиха няколко работилници на Хамас за производство на оръжие и експлозиви. В отговор последва вълна от заплахи на ислямистите срещу полицията на Хеброн. Заедно със своите 2400 колеги новите сили ще охраняват града с изключение на онази част от Хеброн, където живеят еврейските заселници.

По силата на споразумение с палестинците Израел се изтегли през 1997 г. от 80% от Хеброн и сега окупира анклав, където няколко стотин еврейски заселници живеят под охраната на израелската армия сред 150 000 палестинци.