Подготвят израелско-палестинска среща на високо равнище
Подготвят израелско-палестинска среща на високо равнище / netinfo

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс потвърди, че през следващите няколко седмици ще действа за организирането на израелско-палестинска среща на високо равнище, на която ще се обсъждат идеи за създаване на палестинска държава, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция в южния египетския град Луксор Райс съобщи, че в скоро време ще се срещне отново с израелския премиер Ехуд Олмерт и с палестинския президент Махмуд Абас, за да уточнят вариантите "за ускоряване на напредъка по пътната карта за мир". Тя не определи конкретен срок за предвидената израелско-палестинска среща на високо равнище.

Тази новина бе съобщена, след като Райс разговаря с египетския президент Хосни Мубарак в Луксор. Преди Египет държавният секретар прекара три дни в срещи в Израел и в Палестинската автономия, опитвайки се да възроди мирния процес в Близкия изток, като едновременно с това демонстрира подкрепата си за умерения палестински президент Махмуд Абас в конфронтацията му с ислямистите от „Хамас”, посочва агенцията.

Кондолиза Райс бе категорична, че при екзекуцията на Саддам Хюсеин е трябвало да се зачете достойнството на екзекутирания, съобщи Асошиейтед прес. Райс призова онези, които разпространиха нелегалните видеозаписи в интернет, да бъдат наказани.