Подготовката за олимпиадата е навлязла във финалната права
Подготовката за олимпиадата е навлязла във финалната права / снимка: БГНЕС

Китайският президент Ху Цзинтао заяви, че подготовката за Пекинската олимпиада е навлязла във "финалната права" и прикани държавните служители да работят така, че пътищата, гарите и летищата да са готови за огромния поток от посетители. Ху провери някои транспортни обекти в Пекин, готвени за Игрите, които започват на 8 август. Добрият транспорт е важна гаранция за успешното протичане на олимпиадата, е заявил китайският лидер.

Китайските власти се надяват, че издадените нови разпоредби ще облекчат трафика в Пекин, в който има 3,29 милиона коли. Очаква се около 45 процента от тях да не бъдат в движение в дните на Игрите и това да облекчи и трафика, и да намали вредните емисии.

Общественият транспорт, подсилен с три нови линии на метрото, ще работи с удължено работно време. Ху Цзинтао посети една нова ж.п. гара в южната част на китайската столица и нов летищен терминал. Той предупреди, че целта не е само новите съоръжения и обекти да изглеждат добре и да са първокласни. Важното е да имаме първокласен мениджмънт и първокласно обслужване, допълни Ху.