Поддържат Кардам в изкуствена кома
Поддържат Кардам в изкуствена кома / снимкa: Sofia Photo Agency
Няма промяна в състоянието на княз Кардам, който получи тежки травми след ужасна автомобилна катастрофа край испанската столица. От болницата уточняват, че той се поддържа в изкуствена кома, за да не се налага да търпи силните болки.

Двамата със съпругата му Мириам Унгрия продължават да се намират в различни болници в Мадрид – той в интензивното отделение на болница „12-ти октомври”, а жена му в болницата „Ла Пас”.

Каква е последната информация около състоянието на най-големия син на Симеон Сакскобургготски и съпругата му разказва прессекретарят на царската фамилия Галя Дичева пред Дарик:

Състоянието на княз Кардам е доста по-тежко, но откакто се намира в интензивно отделение, не се допускат непрекъснати посещение и контакти дори с най-близките членове на семейството. Вчера бе посетен от майка си и от тримата си братя, които също изразиха надежда при излизането, че нещата ще се развият по-добре.

Симеон Сакскобургготски също ли е там?

Да, той е там от първия момент.

И той е бил при него в болницата?

В момента, в който се разбра за катастрофата, той вече отиваше към болницата

Информациите, че може да се наложи ампутиране на ръцете потвърдиха ли се?

Не мога да потвърдя такова нещо.

Последно кога се чухте с член на фамилията?

Аз поддържам контакт с тях, но нямам информация, която да е нова, различна и да е предназначена именно за медиите. Оттук нататък за състоянието, в което те се намират, могат единствено лекарите да кажат, ако преценят, че имат нещо ново и когато те преценят, че могат да съобщят нещо. По същия начин и семейството се информира. При нас се обаждат много хора с голяма загриженост, много трогателни обаждания имаме. Хората смятат, че могат да помогнат дори със запалването на една свещ и да изразят своята съпричастност.

Българският княз Кардам изпадна в кома, след като получи тежки травми в областта на главата по време на автомобилна катастрофа край Мадрид. 46-годишният Кардам катастрофира заедно със своята съпруга Мириам Унгриа. Двамата бяха транспортирани с хеликоптери до болниците, в които са настанени.

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 година в Мадрид. Той е княз Търновски и като първороден син на цар Симеон II и законната му съпруга Маргарита, би могъл да предяви претенции за престолонаследник и глава на българската царска фамилия.

Князът завършва философия и международна икономика в университета “Кларк” в САЩ. Получава степен по селскостопанска икономика; специализира агроиндустрия и хидромелиорации в американския университет “Пен” в Пенсилвания. Започва работа в Буенос Айрес (1989 г.) в многонационалната агропромишлена компания “Фаунтинхед груп”. Живее и работи в САЩ като аграрикономист в компанията GIC, Вирджиния. Става търговски директор на телекомуникационна компания “Телефония мовилес интерконтинентал”, генерален директор на проекти UMTS.