Подаряваме пластика на Йоан Кръстител на папата
Подаряваме пластика на Йоан Кръстител на папата / Reuters
Подаряваме пластика на Йоан Кръстител на папата
41793
Подаряваме пластика на Йоан Кръстител на папата
  • Подаряваме пластика на Йоан Кръстител на папата

Папа Бенедикт ХVІ ще приеме българска делегация във Ватикана по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Оглавява я председателят на Народното събрание Цецка Цачева, а в състава й са още министрите на културата и образованието Вежди Рашидов и Сергей Игнатов, депутати, представители на Светия синод на Българската православна църква и на Католическата църква. Сред интелектуалците, които ще бъдат на аудиенцията при папата, са актрисата Елена Петрова, директорът на Народния театър Павел Васев, музикантът Теодосий Спасов.

Бронзова пластика на Йоан Кръстител ще получи като подарък от председателя на парламента Цецка Цачева папа Бенедикт ХVІ. Тя е изработена от скулптура Александър Пройнов. За главата на Римокатолическата църква ще има още и картина на художника Павел Митков. На нея е храм-паметникът „Св.Александър Невски". Представителите на делегацията ни е почти сигурно, че ще получат от светия отец медали с неговия герб и броеници.

Папа Бенедикт ХVІ и Цецка Цачева ще имат и разговор на четири очи. Тя и другите членове на делегацията ще се видят и с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне.

В италианската столица е предвидена още среща на шефа на българския парламент с председателя на Камарата на депутатите Джанфранко Фини.