Почти два пъти е намаляла площта на пожарите в Русия
Почти два пъти е намаляла площта на пожарите в Русия / снимка: Reuters

За едно денонощие площта на природните пожари в Русия се е съкратила почти два пъти, заявиха за ИТАР-ТАСС от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации. За изминалото денонощие са пламнали по-малко нови пожари, отколкото са били загасени. Към тази сутрин все още има 612 огнища с обща площ от почти 93 000 хектара. Допреди 24 часа площта на горските пожари е била 174 000 хектара. Големите огнища са 56 с обща площ от 59 000 хектара.

Горските пожари са засегнали от юли насам близо 4000 хектара от зоните с радиоактивно замърсяване, главно в Западна Русия, сочат данните на Федералната служба за опазване на горите, оповестени на сайта й в интернет.

„Според данните от наблюдението на радиоктивността на територията на областите в Русия, включващи замърсени с радиоактивни елементи земи, от средата на юли насам горските пожари са обхванали 3900 ха от тези земи", съобщи Федералната служба за опазване на горите (Рослесозащита). Службата прави списък със засегнатите зони в „най-замърсените територии". Той включва област Брианск, югозападно от Москва и граничната област с Беларус и Украйна, където 28 пожара опустошиха 269 хектара. Тази зона е замърсена с радиоактивни вещества след аварията в Чернобил през 1986 г.

В същото време водите на река Ока по 20-километрово протежение бяха отклонени, за да се залеят горящите торфища в района на Москва, които са причина за гъстия смог, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, допълва БГНЕС. „Наводняването на торфищата в областите Егорев и Коломна (на около 80 км югоизточно от Москва) започна. За целта 20-километров канал свързва река Ока на север и на юг с област Егорев", съобщи говорителката на министерството Ирина Андрианова, цитирана от руските агенции.

Друг 15-километров канал е прокаран между реката и област Коломна, допълни тя. През последните дни Москва е обхваната от задушлив дим, идващ от торфените пожари в района. Появилият се днес лек вятър го разнесе, но метеоролозите предвиждат, че той ще се върне в следващите дни.

В гасенето на пожарите участват над 165 000 души, 26 000 единици техника, включително 39 самолети и вертолети, уточнява БТА. В битката с пожарите са се включили и над 550 чужди специалисти, както и шест самолета и седем вертолета от чужбина.

Днес в Пекин бе съобщено, че Китай отпуска 3,9 млн. долара, с които да помогне на Русия в борбата й с огнената стихия. Говорител на министерството на търговията каза, че 1 млн. долара е пряката помощ, а останалото ще бъде под формата на хуманитарни доставки, които в най-скоро време ще заминат за Русия, предаде ИТАР-ТАСС.