коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Според властите е рано да се отменя режимът на самоизолацията
В Москва досега са били направени почти 250 хиляди теста за коронавируса, в Русия като цяло - 910 хиляди, съобщи на сайта си столичното управление на федералната агенция за защита на потребителите "Роспотребнадзор", цитирано от ТАСС.

В Русия са регистрирани няколко собствени тест-системи, с които да се доказва наличие на инфекцията, отбелязва агенцията.

Досега в страната са доказани 8672 случая на заразени, като 580 от тях вече са оздравели. Повечето от заразените са в Москва - 5841, като в столицата има и 63-ма починали. Правителството откри и специален сайт в интернет, където има актуална информация за положението с коронавируса в страната.

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 в Русия само за денонощие

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза на брифинг за журналисти в Москва днес, че още е рано да се говори за приемане на решение са съкращаване на срока на режима за самоизолация, обявен в цялата страна.

"Още не е изминало достатъчно време, за да се разбере в ретроспектива динамиката на развитие, след като бяха ограничени социалните контакти", каза той, цитиран от ТАСС. Така той отговори на въпрос ще се вземе ли решение за съкращаване на броя на неработните дни, обявени за следващата седмица.

Той отбеляза, че състоялото се вчера съвещание на президента Владимир Путин с експерти-вирусолози не е имало за цел да се приеме решение по този въпрос. Целта на разговора беше "да се разберат препоръките на медиците, да се разберат възможностите за превенция на разпространението и да се обменят мнения относно възможните траектории на развитието и динамиката" на епидемията, каза Песков.

В Русия отчетоха най-голям брой новозаразени и най-голям брой починали за един ден (ВИДЕО)

Той специално подчерта, че в този момент сред експертите доминира мнението, че въвеждането на режима на самоизолация е било най-правилното решение. Този режим е необходим, за да се прекъсне веригата на разпространение на коронавируса. "Как и кога ще се излиза (от режима на обявените неработни дни), предстои да се решава в зависимост от развитието на ситуацията", уточни прессекретарят.

На вчерашното съвещание експертите се обединили около мнението, че към втората половина на следващата седмица ще стане ясно какъв е ефектът от режима на самоизолацията.

Песков добави, че се следи и използва и опита по въпроса на другите страни, борещи се срещу разпространението на заразата.
БТА