/ iStock/Getty Images
На 91-годишна възраст почина един от най-известните правозащитници в Русия, видна фигура от дисидентското движение през съветската епоха - Сергей Ковальов, съобщи днес семейството му, цитирано от Франс прес.

Носител на наградата "Сахаров" за 2009 г., присъждана от Европейския парламент, Ковальов бе сред водещите дейци на продемократичното движение в Съветския съюз и през 70-те и 80-те лежа 7 години в лагер за "антисъветска дейност".
 


След разпадането на СССР той бе сред критиците на първата война, водена от Москва в Чечения, критикуваше и растящия авторитаризъм на системата, градена от президента Владимир Путин след 200 г. Биолог по образование, първи председател на комисията по правата на човека към президент Борис Елцин, един от авторите на руската конституция, той бе и депутат.

Синът му Иван Ковальов съобщи във Facebook, че баща му е починал тази сутрин "в съня си".
 


Руската правозащитна организация "Мемориал", чийто президент преди време бе покойният, почете паметта на Ковальов, който "винаги се е борил (. . .) за правата на човека, срещу войната в Чечения, срещу насилието и лъжите".

"Сергей Адамович ще ни липсва от всяка гледна точка: като обичан стар приятел, несломим другар, интелектуалец и наставник, верен на идеята за човешките права винаги и навсякъде, на война и в гражданския живот, в политиката и всекидневието", отбеляза "Мемориал"
БТА