Почина Уго Чавес
Почина Уго Чавес / снимки: Reuters

След дълга битка с рака на 58-годишна възраст почина президентът на Венецуела Уго Чавес. Това съобщи по държавната телевизия вицепрезидентът Николас Мадуро.

"Получихме информация, най-разтърсваща и най-трагична, която обявяваме на нашия народ, че в 16.25 ч. (22.55 ч. българско време), на 5 март, почина нашият команданте - президентът Уго Чавес, след като се бори срещу болестта в продължение на почти две години", заяви Мадуро с напиращи сълзи.

Във Венецуела е обявен седемдневен траур. Тялото на Уго Чавес ще бъде положено за поклонение в продължение на три дни във военната академия в Каракас от сряда до възпоменателната служба, която ще бъде извършена в петък в присъствието на чуждестранни лидери, предаде АФП.

В настоящата ситуация управлението на държавата временно преминава в ръцете на вицепрезидента Никола Мадуро. Според Конституцията на Венецуела нови президентски избори трябва да бъдат проведени в срок от 30 дни след овакантяването на президентския пост.

В надпреварата най-вероятно един срещу друг ще се изправят Мадуро, когото приживе Чавес посочи като свой политически наследник, и опозиционният лидер Енрике Каприлес - младият губернатор, който се кандидатира и при последните избори.

Почина Уго Чавес
netinfo

Две години продължи битката на Чавес с рака. 58-годишният лидер се подложи на четири операции с последващи сесии на хемо- и радиотерапия от средата на 2011 г. насам. Последната от тях бе на 11 декември и лекари коментираха, че състоянието му е толкова тежко, че едва ли ще понесе пета операция.

Почина Уго Чавес
netinfo

В дълга реч Мадуро обвини САЩ за здравословното състояние на Чавес и съобщи, че Венецуела експулсира военновъздушния аташе в посолството на САЩ в Каракас Дейвид Дел Монако, обвинен, че е "заговорничил във венецуелските въоръжени сили". "Този служител си е бил поставил за задача да издирва военни на действителна служба във Венецуела, отначало, за да събира разузнавателна информация за въоръжените сили и след това да им предложи проекти за дестабилизация", подчерта Мадуро в реч след извънредното съвещание на политическото и военното ръководство на страната, предава БГНЕС.

В речта си, посветена до голяма степен на борбата с враговете на социалистическия строй във Венецуела, вицепрезидентът заяви, че опитите на империализма, начело със САЩ, да дестабилизират страната са предизвикали раковото заболяване на президента Уго Чавес. САЩ отхвърлиха обвиненията на Венецуела и съобщиха, че от Каракас е изгонен още един сътрудник на Дел Монако.

Почина Уго Чавес
netinfo

Уго Чавес - за живота и политиката

Уго Чавес е роден през 1954 г., ръководи страната от 1999 г. В края на миналата година той спечели четвърти президентски мандат.

Уго Чавес е син на Уго де лос Райес Чавес и Елена Фриас де Чавес. Самият Уго Чавес има четири деца: Роза Вирджиния, Мария Габриела, Уго Рафаел и Росинес. Женен е два пъти и е разведен с втората си жена. Той е вярващ християнин, въпреки че има леви убеждения. Завършва Венецуелската академия по военна наука на 5 юли 1975 след защита на магистърска степен по военна наука и техника. Продължава своето образование в магистърската програма по политическа наука в университета "Симон Боливар", който не успява да завърши.

Бивш парашутист, Чавес изпъква след като оглавява неуспешно войнишко въстание на 4 февруари 1992 срещу президента Карлос Андре Перес, в което стотици са убити. След като прекарва две години в затвора Чавес е амнистиран от бившия президент Рафаел Калдера и започва политическа кариера като създава нова политическа партия, наречена „Движението на петата република".

Вътрешната политика на Чавес се характеризира с незачитане на неолибералното разбиране за правото на неприкосновена частна собственост като често срещано явление е национализацията на предприятия и природни ресурси, които не се експлоатират или са изоставени от бившите си собственици. Демокрация на участието стои в основата на политикономическата визия на правителството на Чавес за развитието на Венецуела. Външната политика е насочена основно срещу империализма и в посока на увеличаване на сътрудничеството с останалите развиващи се страни за сметка на работата с транснационалните корпорации от САЩ и Западна Европа. Твърде близки са отношенията с Боливия на Ево Моралес, Екуадор на Рафаел Кореа и Куба. През 2008 г. президентът Чавес посещава редица страни като Русия, Китай и Виетнам, но също така и Испания, Аржентина и Бразилия. Руският президент Дмитрий Медведев посещава официално Венецуела през същата година и двете страни подписват редица договори в областта на газо-нефтената промишленост, отбраната и ядрената енергетика на стойност милиарди долари. По същото време се провежда и съвместно военно учение между военноморските сили на Венецуела и Русия. Венецуела има и отлични дипломатически отношения с Иран и арабските страни от Персийския залив. В последните свои политически изявления и речи Уго Чавес заявява, че неговата държавна политика във външнополитически план се стреми към създаването на един многополюсен свят, а не на еднополюсен с център САЩ, както това е днес.

Президентът на Венецуела се бори за живота си дълго време. Първото официално съобщение, че Чавес е болен и се лекува от рак, се появи още през юни 2011 г. 58-годишният лидер се подложи на четири операции с последващи сесии на хемо- и радиотерапия от средата на 2011 г. насам. Последната от тях бе на 11 декември и лекари коментираха, че състоянието му е толкова тежко, че едва ли ще понесе пета операция. (Източник на биографията: Уикипедия)

Почина Уго Чавес
netinfo