Почина сръбският патриарх Павле
Почина сръбският патриарх Павле / снимка: БГНЕС

Главата на Сръбската православна църква патриарх Павле почина на 95-годишна възраст. От 2007 г. той се лекуваше във военната болница в Белград. През октомври миналата година патриархът, който се избира доживотно на поста, подаде молба до Синода на Сръбската православна църква да му се разреши да се оттегли от активна служба заради здравословното му състояние. Синодът обаче не удовлетвори молбата му. Задълженията на патриарх Павле се изпълняваха от митрополит Амфилохий.

По повод кончината на патриарх Павле, сръбският президент Борис Тадич заяви, че смъртта на Негово светейшество е огромна и непрежалима загуба. "Има хора, които със своето съществуване обединяват целия народ. Такъв беше патриарх Павле. Той имаше огромен авторитет в целия християнски свят. Ползваше се с уважението както на московския и вселенския патриарх, така и на римския папа", допълни Тадич.

Патриарх Павле беше избран за глава на православната църква през 1990 г., като наследи патриарх Герман. Той беше 44-ият патриарх на Сръбската православна църква.

Роден е на 11 септември 1914 г. в хърватското село Кучанци. Учи гимназия в Тузла и Сараево, по-късно завършва богословие в Белград.