Робърт Гийом е първият актьор от афроамерикански произход, удостоен с телевизионна награда Еми
Робърт Гийом е първият актьор от афроамерикански произход, удостоен с телевизионна награда Еми / Gulliver/Getty Images
Робърт Гийом - първият актьор от афроамерикански произход, удостоен с телевизионна награда Еми, почина на 89-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на вдовицата му Дона Браун.

Гийом е починал в дома си в Лос Анджелис, след като от известно време е водил битка с рак на простата.
Роденият през 1927 г. Робърт Гийом участва в мюзикъли на Бродуей, преди в края на 70-те години на миналия век да започнат телевизионните му изяви, наложили го през 80-те като един от най-популярните чернокожи актьори на малкия екран.

Първоначално актьорът със специфичен дрезгав глас се изявява като саркастичния иконом Бенсън Дюбоа в пародийната поредица "Сапун". Персонажът му става толкова популярен, че телевизия Ей Би Си създава отделен сериал, "Бенсън", в който Гийом вече изпълнява главната роля.
През годините актьорът е номиниран шест пъти за награди Еми за превъплъщението си в образа на Бенсън. Печели престижното телевизионно отличие два пъти - за поддържащ актьор в "Сапун" и за актьор в главна роля за "Бенсън", ставайки първият чернокож, удостоен с приза.

Робърт Гийом има номинации и за награди Тони и Златен глобус. Той е първият афроамериканец, изпълнил главната роля в мюзикъла "Фантомът от Операта" в постановка в Лос Анджелис с изцяло бял актьорски състав.

Гийом е известен и с това, че е озвучавал мъдрия мандрил Рафики в оригиналната анимация "Цар Лъв" (1994) на "Дисни", както и в редица спин-офи и видео игри.
През 1989 г. се снима в драмата "Разчитай на мен", главната роля в която изпълнява Морган Фрийман.
БТА