Робер Бадинтер
Робер Бадинтер / БГНЕС
Робер Бадентер, бивш френски министър на правосъдието, който през 1981 г. отменя изпълняваното чрез гилотина смъртно наказание в страната, почина на 95-годишна възраст, предаде Ройтерс.
Адвокат и активист за човешките права, Бадентер извършва значителни законодателни реформи, след като социалистът Франсоа Митеран, който също е опонент на смъртното наказание, е избран за президент през 1981 г. и го назначава за министър на правосъдието.

Внасянето на законопроекта за отменяне на смъртното наказание е едно от първите му действия като министър. След разгорещени дебати в Сената законът зофициално влиза в сила на 9 октомври 1981 година.

През мандата на консервативния предшественик на Митеран Валери Жискар д'Естен между 1976 г. и 1977 г. във Франция са екзекутирани трима души.

"Адвокат, министър на правосъдието, човекът, който отмени смъртното наказание. Робер Бадентер винаги бе на страната на просвещението. Той бе фигура на века, на републиканската съвест, на френския дух", заяви президентът Еманюел Макрон в своя публикация в "Екс".

Еврейски интелектуалец, чийто баща умира в германски концентрационен лагер, Бадентер е мразен от френската десница, като в някои случаи омразата е примесена и с антисемитизъм, посочва Ройтерс.

През 1982 г. той нарежда на съдилищата да се борят по-усилено срещу организираната престъпност, но да не препълват затворите с дребни престъпници.
Между март 1986 г., когато Митеран губи изборите от консервативна коалиция, водена от Жак Ширак, и март 1995 г., той е председател на Конституционната комисия на Франция. След това служи във френския Сенат между 1995 г. и 2011 година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА