Почина престолонаследникът на Саудитска Арабия
Почина престолонаследникът на Саудитска Арабия / снимка: Reuters

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Султан бин Абдул Азиз Ал Сауд почина вчера, информират световните медии.

Принцът, за когото се предполага, че е бил на около 86 години, беше от юни в САЩ за медицинско лечение. През юли той претърпя хирургическа интервенция. За смъртта му съобщил Държавният департамент на САЩ, без да уточни причината.

Освен престолонаследник на трона на най-големия износител на петрол в света Султан ибн Абдул Азиз Ал Сауд беше и министър на отбраната. Полубрат на крал Абдула, принц Султан, чието здраве беше разклатено, през последните години отсъстваше от страната за дълги периоди от време, припомня БТА.

Новият саудитски престолонаследник ще бъде избран за първи път в историята на кралството на семеен съвет на династията Ал Сауд. 78-годишният принц Найеф ибн Абдул Азиз, министър на вътрешните работи и полубрат на крал Абдула, е смятан за вероятния нов престолонаследник, тъй като през март 2009 г. бе назначен от краля за втори вицепремиер.

През 2006 г. бе създаден Съвет за вярност към монархията след реформа на правилата за наследяване, за да се осигури мирен преход на властта. Съветът се състои от 35-има принцове. Негов председател е доайенът в династията Ал Сауд - принц Мешаал ибн Абдул Азиз, също полубрат на краля.

Кралски указ от октомври 2006 г. гласи, че кралят предлага на Съвета едно, две или три имена за престолонаследник. Съветът може да отхвърли някое или всички имена и да предложи друг кандидат. Ако кралят не го одобри, Съветът избира кандидат измежду всички предложени с мнозинство от гласовете. Ако кралят умре, указът предвижда Съветът да се събере спешно, за да обяви престолонаследника за крал. След това новият монарх предлага на Съвета в срок от десет дни кандидати за престолонаследник или оставя на членовете на Съвета да посочат кандидати.

Съветът трябва да бди за стабилността на държавата, за единството и сплотеността на кралското семейство, за националното единство и интересите на народа, се посочва в кралския указ, цитиран от АФП.