Йосиф Кобзон почина на 80-годишна възраст, съобщи ТАСС, позовавайки се на помощник на съпругата му. Певецът се лекуваше от рак, допълва агенцията.

Йосиф Кобзон е народен артист на СССР. В репертоара му имаше около 3000 песни. Най- популярни от тях са "Смуглянка", "А у нас во дворе", "Старый клен", "С чего начинается Родина", "Мгновения", "Темная ночь".
Освен с музика, Йосиф Кобзон активно се занимаваше с политика, обществена и благотворителна дейност. Той преподаваше в руската музикална академия "Гнесини" и Института по театрално изкуство.

Кобзон бе известен с баритоновите си изпълнения на патриотични и военни песни и често пъти бе наричан "руския отговор на Франк Синатра", отбелязва Ройтерс.

Концертът с участието на Йосиф Кобзон у нас през 2008 година (СНИМКИ)

Кобзон бе член на долната камара на руския парламент от управляващата партия Единна Русия.
 
Певецът бе звездата, която присъстваше на концертите по повод големите национални празници първо на СССР, а после на Русия, допълва Франс прес. Агенцията определя Кобзон като "идолът на съветската песен".
Изпълнителят е пял пред съветски военни в Афганистан през 80-те години, а през февруари 2016 г. и пред руски военни в сирийската военновъздушна база Хмеймим.
 
През 1995 г. Вашингтон отне на Кобзон неговата постоянна виза за САЩ и го постави в черен списък след като в. "Вашингтон таймс" го обвини във връзки с престъпния свят. Обвиненията се базираха на доклади на ЦРУ, припомня Франс прес.
Концерт, който Кобзон даде в родното си място Часов Яр в Донецка област в Източна Украйна в разгара на конфликта там между проруските сепаратисти с украинските сили, му спечели включване в черния списък на ЕС през 2015 г., допълва Ройтерс. Тогава Кобзон откри концерта си с думите: "Ние сме силни и хората се страхуват от нас. Нека да се страхуват".
По повод смъртта на певеца руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до семейството му, съобщи Кремъл. В него той казва, че лично, както и стотици хиляди и дори милиони хора, са се наслаждавали на творчеството на Кобзон.
 
Йосиф Кобзон ще бъде погребан на 2 септември на Востряковското гробище в Москва редом до гроба на майка си, предаде ТАСС.
БТА