Иън Макдоналд
Иън Макдоналд / Getty Images
Музикантът Иън Макдоналд, основател на бандите King Crimson и Foreigner, е починал на 75-годишна възраст, съобщи BBC.  Смъртта му бе потвърдена от сина му Макс, който написа във Facebook: „Дълбоко натъжен съм да ви кажа, че баща ми почина вчера от рак. Той беше невероятно смел и никога не губеше добротата си или чувството си за хумор, дори когато нещата бяха тежки.

„Баща ми беше брилянтен, интуитивен музикант, нежна душа и прекрасен баща. Той ще живее вечно чрез красивата си музика и любовта на своите фенове. Благодаря на всички ви."

Иън Макдоналд е роден в Остърли, Мидълсекс на 25 юни 1946 г. Той е английски музикант, станал известен като основател на прогресив рок групата King Crimson през 1969 г. и на Foreigner през 1976 г. 

Макдоналд служи пет години в британската армия като музикант. Неговият музикален талант варира от класически оркестър до танцови групи и рок

През 2011 г. Макдоналд започва да работи с дългогодишната си съседка Линеа Бенсън и нейния съпруг Тед Зурковски, директори на нюйоркската театрална компания Frog and Peach Theatre Company. В сътрудничество със Зурковски, Макдоналд композира и изпълнява музика за китара и пиано, за да акомпанира на избрани шекспирови продукции и четения

Макдоналд е починал в дома си в Ню Йорк на 9 февруари 2022 г. на 75-годишна възраст.