Почина Марк Фелт, зам.-директор на ФБР при скандала Уотъргейт
Почина Марк Фелт, зам.-директор на ФБР при скандала Уотъргейт / снимка: EPA / BGNES

На 95-годишна възраст в САЩ почина бившият заместник-директор на ФБР Марк Фелт, който навремето подаде информация на журналисти от вестник „Вашингтон пост“ и така бе разкрита една от най-шумните политически афери в света – скандалът Уотъргейт, довел до оттеглянето на президента Ричард Никсън, съобщава днес вестник „Ню Йорк таймс“. Информацията е предоставена от Роб Джоунс, внук на Фелт, който е починал вчера в къщата си в Санта Роса, Калифорния.

Бившият високопоставен служител във ФБР стана известен с прозвището „Широкото гърло“, след като съобщи на журналистите Боб Удуърд и Карл Бърнстейн, че по време на кампанията за преизбиране на Никсън хора от Белия дом са шпионирали Демократическата партия в нейните офиси в комплекса Уотъргейт във Вашингтон, припомня БГНЕС.

За тези разкрития Удуърд и Бърнстейн бяха удостоени с наградата „Пулицър“, а скандалът беше използван за сюжета за филма на Алън Пакула „Цялото президентско воинство“, в който ролите на двамата журналисти изпълниха Дъстин Хофман и Робърт Редфорд.