Почина магнатът в хранителната индустрия д-р Йоткер
Почина магнатът в хранителната индустрия д-р Йоткер / netinfo

Почина германският милиардер Рудолф Аугуст Йоткер, основател на империята за хранителни продукти, носеща неговото име, предаде Франс прес.

Един от най-богатите хора в света е починал днес от респираторна недостатъчност на 90-годишна възраст в клиника в Хамбург.

Рудолф Йоткер застава начело на малкото семейно предприятие "Д-р Йоткер" (Dr Oetker) в Билефелд (Северна Германия) през 1944 г., за да го изведе до позицията на една от най-големите германски извънборсови компании, символ на следвоенното икономическо възраждане на Германия.

Под ръководството на Рудолф Dr Oetker се налага като производител на храни номер едно в Германия. Компанията предлага богата продуктова гама - от замразени продукти до бира. Компанията е отворена и към нови бизнес сектори, като например банковото дело (банка Лампе), застраховането, хотелиерство и морски транспорт.

Компанията Dr Oetker, която подобно на повечето големи германски семейни бизнеси е доста дискретна във връзките си с обществеността, отчете оборот от 7 млрд. евро за 2005 година. В нея работят над 22 000 души в различни краища на света.

Рудолф Аугуст Йоткер заема 61-во място в класацията на сп. "Форбс" на най-богатите хора в света. От 1981 г. управлението на групировката е поверено на сина на Рудолф - Аугуст Йоткер.