/ Gulliver/Getty Images
Шон Конъри, актьорът, изиграл ролята на Джеймс Бонд, почина на 90-годишна възраст, съобщи BBC News.

В кариерата си актьорът има над 90 филма, работил е с прочути режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано. Конъри е носител на "Оскар", на награди БАФТА, на "Златен глобус" и много други. През 2000 г. е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора. Една от най-известните му роли е на Джеймс Бонд. 

Шон Конъри е роден на 25 август 1930 г. в Единбург, Шотландия. Баща му бил шофьор на камиона, а майка му - чистачка. Като ученик Шон се увличал от футбола. За да помогне на родителите си, на 13 г. напуска училище и започва да работи, но продължава да играе футбол. На 16 години постъпва да служи във флота със седемгодишен договор, но след две годни е уволнен по медицински показания.

Конъри се връща в Единбург и се захваща отново на работа - като спасител, шофьор на камион, дърводелец. В свободното си време се занимава с бодибилдинг и това му помага да заработва и като модел в Единбургския колеж по изкуствата.

През 1951 г. става сценичен работник в Кралския театър в Единбург. През 1953 г. заема трето място на конкурса "Мистър Вселена" в Лондон, след което получава покани за второстепенни роли в различни тв продукции. Става статист в популярното музикално шоу "Саут Пасифик" и скоро след това получава една от главните роли. В този период окончателно решава да се отдаде на актьорската професия, самообразова се, подобрява дикцията си, посещава уроци по танци.

Конъри дебютира на голям екран през 1958 г. с една от главните роли в мелодрамата "Друго време, друго място". Славата го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в "Доктор Но" през 1962 г. - първият филм от шпионската поредица.

Конъри се превъплъщава в образа на легендарния шпионин и в "От Русия с любов" през 1963 г., "Голдфингър" (1964), "Операция "Мълния" (1965), "Човек живее само два пъти" (1967), "Диамантите са вечни" (1971), както и в римейка на "Операция "Мълния" - "Никога не казвай никога" (1983).

За да изпълнява сам каскадите, той отделя много време на физическата си форма и работи с инструктори. За снимките на "Голдфингър" взема уроци по голф. За последната си роля във филм за Бонд актьорът е на 53 г. и тренира много - плува, играе тенис, тренира под ръководството на Стивън Сегал.

Другите му значими роли са в "Шотландски боец", "Името на розата", "Недосегаемите", за която през 1988 г. получава "Оскар" за най-добър актьор във второстепенна роля. Сред забележителните му роли е на бащата на Индиана Джоунс в "Индиана Джонс и последният кръстоносен поход" (1989), на Барли Блеър в шпионската драма "Руската къща" (1990), на бившия агент на британските спецслужби в екшъна "Скалата" (1996).

Сред най-популярните филми с негово участие е драмата "Да откриеш Форестър" (2000). Според някои критици, ролята му на писател, живеещ в отшелничество, който намира сили да се върне в обществото, е една от най-добрите в творчеството му. През 2003 г. излиза приключенският "Лигата на необикновените", в който Конъри изпълнява една от главните роли

Конъри посвещава много време и средства за благотворителност. Финансира Националният младежки театър на Великобритания и Шотландския образователен фонд, на който става съучредител през 1971 г.

От 1962 г. до 1973 г. е женен за австралийската актриса Даян Силенто, от която има син Джейсън Конъри - също актьор. Втората му съпруга е художничката Мишелин Рокбрюн, французойка, родена в Мароко. Женят се през 1975 г. и са заедно до днес, като през повечето време живеят на Бахамските острови.
БТА