Сър Боби Чарлтън, легендата на Манчестър Юнайтед и Англия, е починал на 86-годишна възраст. Той е считан за един от най-великите футболисти в историята на Юнайтед, като отбелязва 249 гола в 758 мача за клуба в периода 1956-1973 г. Чарлтън печели Купата на европейските шампиони с "червените дяволи" през 1968, както и три титли на Първа дивизия.

Световният шампион с Англия от 1966 година има 106 мача с националната фланелка и 49 попадения за "Трите лъва" - рекорд, който той държи между 1970 и 2015.



"С дълбоко прискърбие споделяме новината, че Сър Боби почина в мир в ранните часове на събота сутрин. Той бе заобиколен от семейството си. То иска да изкаже благодарностите си на всички, които допринесоха за неговото здраве, и на многото хора, които го обичаха и подкрепяха. Бихме искали да уважите личното пространство на семейството в този тежък момент", се казва в изявление на семейството на Чарлтън.

Манчестър Юнайтед също отдаде дължимото на легендата си, окачествявайки го като "един от най-великите и обичани играчи в клубната история".

"Сър Боби бе герой за милиони, не само в Манчестър, или в Обединеното Кралство, но където и да се играеше футбол по света. На него му се възхищаваха колкото за спортсменството и интегритета, толкова и за невероятните му качества като играч; Сър Боби винаги ще бъде помнен като гигант на футбола. Продукт на нашата школа, Сър Боби изигра 758 мача и отбеляза 249 попадения за 17 години като футболист на Манчестър Юнайтед, печелейки Купата на европейските шампиони, три титли на страната и ФА Къп. За Англия, той има 106 двубоя и 49 гола, като стана световен шампион през 1966. След оттеглянето си, той служи на клуба като директор в продължение на 39 години. Неговият безпрецедентен рекорд на постижения, характер и служба ще останат завинаги в историята на Манчестър Юнайтед и английския футбол; и неговото наследство ще продължи да живее чрез усилената работа на Фондацията на Сър Боби Чарлтън. Най-искрените съболезнования на клуба са към жена му Лейди Норма, неговите дъщери и правнуци, и всички, които го обичаха", се казва в съобщението на "червените дяволи".
БГНЕС