Почина легендата Маркус Волф
Почина легендата Маркус Волф / netinfo

На 83-годишна възраст почина легендата на източногерманските спецслужби Маркус Волф. Бившият генерал от Щази е издъхнал в съня си, съобщиха негови близки.

Маркус Волф е смятан за един от най-великите шпиони по време на Студената война - той е бил начело на външното разузнаване на Германската демократична република близо 30 години - от 1958 до 1987 г. На Запад дълго време е наричан "човекът без лице", отбелязва ДПА.

След обединението на Германия известният шпионин е сред първите в списъка на издирваните лица. Първоначално Волф бяга в Москва, където е отраснал като емигрант.

След завръщането си в Германия Волф на няколко пъти застава пред съда. През 1993 г. е осъден на шест години затвор за държавна измяна, но по-късно присъдата е заменена с условна.

През 1998 г. Волф изтърпява тридневен арест, тъй като отказва да даде показания за имената на някогашните си сътрудници. Той така и не разкрива нито едно име на бившите си сътрудници.

До последно Волф се определя като жертва на "правосъдието на победителя".

Маркус Волф е син на известния немски драматург Фридрих Волф и брат на кинорежисьора Конрад Волф. Винаги е поддържал тесни връзки с колегите си в Съветския съюз, където приятелски го наричали Миша Волф.