Морт Сал
Морт Сал / Gulliver/Getty Images
Морт Сал, смятан масово за баща на съвременната политическа сатира и един от първите стендъп комици в света, е починал на 94-годишна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост".

Вестниците цитират Луси Мърсър - близка приятелка на комика, която казва, че Сал е починал "мирно" в дома си близо до Сан Франциско. По думите ѝ причината за кончината му е "старост".

Счита се, че Морт Сал е оказал влияние върху комици като Джордж Карлин, Уди Алън и Джонатан Уинтърс. Сред приятелите му е и друг "разбивач на комедийни калъпи", Лени Брус, който беше известен със своята открита, свободна и критична форма на комедия, включваща дори вулгарност.
 
Неговият "Mort Sahl at Sunset", издаден през 1955 г., става първият стендъп комедиен албум. Три години по-късно комикът вече има шоу на Бродуей.
Мортън Лайън Сал е роден на 11 май 1927 г. в Монреал, Канада. Израства в Лос Анджелис. Сал се дипломира от университета на Южна Калифорния. В началото на 50-те години се мести в Сан Франциско, за да се пробва на комедийното поприще.

До 1960 г. Морт Сал вече е толкова популярен, че сп. "Тайм" го поставя на корицата си. Това е първият случай, когато подобна чест е оказана на комик.
Сал се гордее с това, че е пародирал всеки президент на САЩ от Дуайт Айзенхауер до Доналд Тръмп, въпреки че признава възхищението си от демократа Джон Кенеди и поставя републиканеца Роналд Рейгън сред най-близките си приятели.
БТА