Почина един от най-дълголетните монарси в света – кралят на Самоа
Почина един от най-дълголетните монарси в света – кралят на Самоа / netinfo

Един от най-дългоуправляващите монарси в света, кралят на Самоа - Малиетоа Танумафили Втори, почина на 94-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Новината беше съобщена от кабинета на премиера на Самоа.

Кралят е починал в събота вечерта в болница в столицата на Самоа Апия, където беше приет за лечение в началото на седмицата. Засега причините за кончината не се съобщават.

Кралят на Самоа се възкачи на трона през 1962 г., когато страната извоюва независимостта си от Нова Зеландия. Това го прави третият най-дълго управлявал монарх в света след краля на Тайланд - Пумипон Адулядет, на власт от 1946 г., и британската кралица Елизабет Втора, на власт от 1952 г. Той беше и най-възрастният монарх в света.

Самоа е група от острови в южната част на Тихия океан, разположени на почти половината път между Нова Зеландия и Хавайските острови. Там живеят близо 200 000 души. Самоа е разположен на запад от Източна Самоа, известна още като Американска Самоа, която стана американска територия през 1900 г.

Наследникът на покойния крал ще бъде избран от парламента на Самоа за мандат от 5 години, както е записано в самоанската конституция.