Почина дизайнерът Ив Сен Лоран
Почина дизайнерът Ив Сен Лоран / netinfo

Един от най-великите дизайнери на 20 век Ив Сен Лоран почина на 71-годишна възраст в дома си в Париж, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на Фондация "Берже-Сен Лоран".

Дизайнерът е починал в неделя вечерта в 23,10 часа, допълни най-близкият приятел и сътрудник на Сен Лоран - Пиер Берже. Той уточни, че Сен Лоран е бил болен дълго време, но не спомена за какво заболяване става дума, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сен Лоран е роден на 1 август 1936 г. в Оран в Алжир. Цялото му име е Ив Матийо Сен Лоран.

Пристига в Париж на 17 години. Първо само рисува модели. После бързо става сътрудник на Кристиан Диор. След кончината му през 1957 г. го наследява начело на модната му къща, на която става творчески директор.

Първото му самостоятелно модно дефиле е през 1958 г. Тогава той печели успех с така наречената линия "Трапец" на дрехите си.

През 1961 г. създава собствена модна къща заедно с Пиер Берже. Берже управлява къщата, а Сен Лоран проектира моделите. Така двамата създават истинска модна империя.

Сен Лоран е известен с това, че дава нова свобода на жените чрез моделите си. Обновява концепцията за висшата мода и създава прет-а- портето. Негови емблематични модели са дамският костюм с панталон и смокингът. За моделите си за дами Сен Лоран се вдъхновява от мъжкото облекло.

Дизайнерът, който беше страстен почитател на операта и на театъра, черпеше идеи за моделите си също така и от изобразителното изкуство, от Пикасо или Ван Гог, или пък от екзотични места, като Русия или Африка. Понякога Сен Лоран се вдъхновяваше за моделите си и от литературата.

Дизайнерът беше известен със способността си да създава модните събития. Такова нещо се случи през 1971 г., когато той показа колекция, вдъхновена от модните тенденции през 40-те години. През 1977 г. пък създаде парфюма Опиум.

През 2002 г. Сен Лоран се раздели с модата и представи в центъра "Жорж Помпиду" в Париж мащабно ревю, посветено на 40-годишната му модна кариера.

Сен Лоран е носител на френския Орден на почетния легион, най-значимото френско отличие.