Почина бившият израелски президент Ефраим Кацир
Почина бившият израелски президент Ефраим Кацир / снимкa: БГНЕС

На 93-годишна възраст почина бившият израелски президент Ефраим Кацир, предадоха световните агенции.

Кацир е починал в дома си в град Реховот, южно от Тел Авив. Той беше по професия биохимик и стана президент на страната през 1973 г., когато кандидатурата му беше издигната от Партията на труда. Пет години по-късно се отказа да се бори за втори президентски мандат и се посвети на семейството и на науката.

Петте години на власт на Кацир бяха белязани от историческата визита в Израел на президента на Египет Ануар Садат през 1977 г. Това беше първата визита на арабски лидер в еврейската държава и тя проправи пътя към подписването през 1979 г. на израело-египетско мирно споразумение, припомня ДПА.

Ефраим Кацир е роден в Киев през 1916 г. под името Ефраим Качалски. Имигрира с родителите си в Израел, когато е едва на 6 години. Учи биология в Еврейския университет в Ерусалим и получава докторска степен през 1941 г. Той е един от основателите през 1949 г. на престижния научен институт "Вайцман" в град Реховот и оглавява отдела му по биофизика. Ръководи и научния отдел към министерството на отбраната, преди да стане президент, пише БТА.