На 95-годишна възраст почина бившият папа Бенедикт Шестнадесети.

"С прискърбие ви съобщаваме, че бившият папа Бенедикт Шестнадесети почина днес в 09:34 ч.", заяви говорител на Ватикана.



Папа Франциск ще ръководи заупокойната служба за Бенедикт Шестнадесети на 5 януари на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Тя ще започне в 09:30 ч. местно време, съобщи директорът на пресслужбата на Светия престол.

Тялото на Бенедикт Шестнадесети ще бъде изложено в базиликата "Свети Петър" от понеделник, каза още Матео Бруни.



Германският кардинал и теолог Йозеф Ратцингер се възкачи на папския престол през 2005 г. след смъртта на своя предшественик Йоан Павел II, приемайки името Бенедикт XVI.

Той беше папа по-малко от осем години. През 2013 г. стана първият, който абдикира след Григорий Дванадесети през 1415 г., отбелязва Би Би Си. Бенедикт, който по това време беше на 85 години, обясни решението си с липсата на сила да управлява Римокатолическата църква.

Той живя през последните години в статута на папа емеритус в пенсия в сградата на бивш манастир на територията на Ватикана. Периодично бе посещаван от сегашния папа Франциск, към когото, по негово собствено признание, изпитваше голяма обич и дълбоко уважение. 



Ключови дати в живота на папа Бенедикт:

♦ 16 април 1927 г. - Йозеф Ратцингер, както е рожденото име на папа Бенедикт, се появява на бял свят в Марктл ам Ин, малък град в Бавария, Южна Германия, посочва Франс прес

♦ 1951 г. - Ръкоположен е за свещеник, след което започва дългата си кариера на преподавател по богословие и автор на многобройни публикации.

♦ От март до юни 1977 г. - назначен е за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, ръкоположен е за епископ и става кардинал.

♦ 1981 г. - Определен е за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, която има задача да бди над догмата на Католическата църква.

♦ 19 април 2005 г. - Избран е за папа след кончината на папа Йоан Павел Втори. Избира името Бенедикт Шестнадесети.

♦ 11 февруари 2013 г. - Обявява, че абдикира. Абдикацията влиза в сила от 28 февруари.
BBC, Ройтерс, Франс прес, БТА, БГНЕС