Почина бившата президентка на Филипините Корасон Акино
Почина бившата президентка на Филипините Корасон Акино / БГНЕС

Бившата филипинска президентка Корасон Акино почина днес на 76-годишна възраст след 16-месечна борба с рака на дебелото черво, съобщи семейството й. Диагнозата й бе поставена през март миналата година и тя бе подложена на химиотерапия и операция. През юни бе приета в болница поради загуба на апетит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Филипинската президентка Глория Макапагал Аройо, която е на посещение в САЩ, обяви 10-дневен официален траур на Филипините в памет на Акино.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че Акино е проявила необикновен кураж, спомогнал за завръщането на демокрацията в страната й след дългогодишно авторитарно управление. Държавният секретар заяви, че тихата сила и непоклатимата преданост на Акино към справедливостта и свободата са били вдъхновяващ пример за нея и съпруга й, бившия президент Бил Клинтън, който също изпраща съболезнованията си до народа на Филипините и семейството на покойната.

Акино ще бъде запомнена с нейната ключова роля в историята на страната й за прехода към демократично управление чрез ненасилствени протести, заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс. Той добави, че президентът Барак Обама е натъжен от смъртта й.

Корасон Акино бе първата жена, поела функциите на държавен глава в Азия. Родена е на 25 януари 1933 г. и получава диплома в САЩ в колежа Маунт Сейнт Винсънт в Ню Йорк по математика и френски. Излиза на политическата сцена след убийството на съпруга й, лидера на опозицията Бениньо Акино, на 21 август 1983 г. Въстанието, което оглавява през 1986 г., сваля със "силата на народа" край на репресивния 20-годишен режим на диктатора Фердинанд Маркос. Президентството й обаче остави разочаровани много нейни съюзници. Икономическите й реформи бяха нерешителни, а програмата й за преразпределяне на земята не успя да сложи край на икономическото господство на земевладелския елит, част от който е собственото й семейство. Въпреки всичко усмихнатата жена с очила и характерната жълта рокля остана популярна сред филипинците, които я наричаха "Тата (леля) Кори", предаде Асошиейтед прес.

През 1986 г. Акино бе избрана от сп. "Тайм" за "жена на годината". През 1999 г. списанието я включи в списъка на най-влиятелните личности в Азия през 20 век.