Почина актрисата Кари Фишър, изиграла принцеса Лея в Междузвездни войни
Почина актрисата Кари Фишър, изиграла принцеса Лея в Междузвездни войни / БГНЕС, архив

Актрисата Кари Фишър, известна с ролята си на принцеса Лея от сагата „Междузвездни войни", почина на 60-годишна възраст.

Кари Фишър бе приета в болница след сърдечен арест на 23 декември тази година. 60-годишната актриса е претърпяла сърдечна криза по време на 11-часов полет от Лондон за Лос Анджелис. Тя настъпила петнадесетина минути преди приземяването в американския град. Пътник медик й оказал спешна помощ, а парамедици посрещнали полета от Лондон при пристигането му, след като екипажът докладвал за пасажер в безсъзнание. Актрисата от "Междузвездни войни" бе настанена за лечение в интензивно отделение в болница в Лос Анджелис.

Кари Фишър е родена на 21 октомври 1956 г. в Лос Анджелис. Тя е дъщеря на две холивудски легенди - Деби Рейнолдс и Еди Фишър. На 15 години напуска училище, за да се посвети на шоубизнеса. През следващата година Кари играе в пиеса на Бродуей заедно с майка си. Фишър завършва актьорско майсторство в Лондон.

Кари прави филмовия си дебют през 1975 г., партнирайки на Уорън Бийти в „Шампоан". Същата година се явява на кастинг за роля във филма на Джордж Лукас „Междузвездни войни" - нискобюджетна научна фантастика. В голяма конкуренция тя е избрана за ролята на принцеса Лея Органа.

Филмът от 1977 година бие всички рекорди в класациите по приходи и се превръща в класика, изстрелвайки Фишър към славата. Десетилетия по-късно той все още е един от най-обичаните филми на всички времена. Според слуховете по време на снимките на „Междузвездни войни" Кари имала връзка с Харисън Форд - актьора, който играе Хан Соло.

След успеха на „Междузвездни войни" излизат продължения, като Фишер играе в "Междузвездни войни 7: Силата се пробужда".

Кари Фишър е също писателка и сценаристка, известна с откровените разкази за борбата си с психичното биполярно разстройство и пристрастеността към медикаменти, кокаин и алкохол.

Почти автобиографичната й книга "Пощенски картички от ръба" ("Поздрави от Холивуд", Postcards From the Edge) бе филмирана през 1987 г. с участието на Шърли Маклейн и Мерил Стрийп.

Фишър трансформира в книга и моноспектакъла "Мечтаната чашка" (Wishful Drinking), игран на Бродуей и заснет като документален филм за HBO.