Победителите на изборите за Европейски парламент
Победителите на изборите за Европейски парламент / БГНЕС

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел е начело на изборите за Европейския парламент в Германия и то въпреки пробива на антиевро партията "Алтернатива за Германия" и социалдемократите, сочат екзит полове, цитирани от Франс прес.

Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) получават 36 процента от гласовете (срещу 37,9 на вота през 2009 г.), с което изпреварват Германската социалдемократическа партия (ГСДП), за която са гласували 27,5 на сто от гласоподавателите (20,8 на сто през 2009 г.).

Новата антиевро партия "Алтернатива за Германия", създадена през пролетта на 2013 година, постига резултат от 6,5 процента, което ще й позволи да влезе в Европарламента, посочват първите данни, разпространени по германските държавни телевизии.

Радикалната левица Сириза има малка преднина пред управляващата десница на европейските избори в Гърция, предаде Франс прес, като се позова на екзит полове.

Партията на Алексис Ципрас, който е кандидат за поста председател на Европейската комисия, ще получи между 26 процента и 30 процента от гласовете на избирателите, а управляващата десница Нова демокрация - между 23 и 27 процента, сочи екзит пол на шест социологически института, чийто резултати бяха обявени по гръцките телевизии, посочва БТА.

Фламандските националисти печелят убедително парламентарните избори в Белгия, като получават над 30% от гласовете на избирателите, сочат частични резултати, цитирани от БГНЕС. Нов фламандски съюз на кмета на Антверпен Барт Де Вевер получава между 32 и 34% от гласовете на избирателите в холандскиговорещата Фландрия, като изпреварват значително християндемократите от Християндемократическата и фламандска партия (около 18%), сочат данните при преброяването на бюлетините в около една четвърт от избирателните секции. Социалистическата партия на премиера Елио Ди Рупо води във френскоговорещата Валония с малко над 30% от гласовете.

Крайнодясната партия Национален фронт води с голяма преднина на евроизборите във Франция. Партията постига исторически резултат от 25%, сочат резултатите от екзит половете.

На второ място е опозиционната дясна партия Съюз за народно движение с 20%, а управляващата Социалистическа партия претърпя нов провал с по-малко от 15%. Националният фронт на Марин Льо Пен се възползва от непопулярните мерки на управляващите социалисти, от разделението на десницата и от повишаването на евроскептицизма сред французите.

Избирателната активност на евроизборите, която беше рекордно ниска през 2009 година, се повиши на вота днес въпреки нарастващия евроскептицизъм.

В Германия, която избира 96 депутати, избирателната активност в ранния следобед достигна 25,6%, повишение спрямо 20,2% на предишните избори, когато окончателното ниво беше 43,3%. В Португалия активността беше малко по-висока, а новоприсъединилата се страна Хърватия се справи много по-добре.

Но в Чехия, която гласува в петък и събота, избирателната активност изглежда е по-ниска от тази през 2009 година, когато достигна 28%. Осведомителната агенция СТК съобщава, че сега тя е около 20%. Въпреки като цяло положителните настроения спрямо ЕС в Източна Европа, където много бивши комунистически страни се присъединиха към блока през 2004 година, избирателната активност беше ниска. В Словакия тя е само 19,6%.

Демократите на премиера Ренци печелят 40,2 процента на евроизборите в Италия, Движението "Пет звезди" - 23,1 процента, "Форца Италия" - 16 процента.Британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) постига силен резултат на изборите за Европейски парламент, като изпреварва управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи, съобщи Ройтерс.

Според предварителни данни от гласуването ЮКИП, която иска Великобритания да напусне Европейския съюз, печели 4 места, а Лейбъристката и Консервативната партия печелят по 3 места.

Резултатите показват, че ЮКИП е постигнала увеличение на подкрепата си с над 13 процента в сравнение с предишните европейски избори преди 5 години.