/ iStock/Getty Images
Магистрати от Кайро осъдиха вчера пет египтянки инфлуенсърки от социалните мрежи на по две години затвор за нарушение на добрите нрави, съобщи източник от съдебната система, цитиран от Франс прес.

Мауада ал Адам, Ханийн Хосам и още три жени качвали в социалната мрежа ТикТок видеоклипове, в които властите на консервативната страна съзрели нарушения на добрите нрави. Всички те са арестувани.

Освен лишаването от свобода всяка трябва да плати и глоба от 300 000 египетски лири (близо 16 000 евро). Присъдите подлежат на обжалване.

Хосам и Адам са част от близо десетте инфлуенсърки, станали обект на нападки през последните месеци. Първата има 1,3 милиона последователи в ТикТок, втората - 2 милиона.

Ханийн Хосам публикувала клип, в който уверила потребителите, че момичетата могат "да направят пари, работейки с нея". Призивът предизвикал гореща полемика в социалните мрежи. Мауада ал Адам пък качвала главно пародийни клипове с популярни песни.

През последните години Египет започна строго да контролира интернет чрез закони, които позволяват на властите да блокират интернет сайтове, сметнати за заплаха за националната сигурност, и да следят личните акаунти в социални мрежи с над 5000 абоната.

Арестът на инфлуенсърките показва колко усилия полага дълбоко консервативното и религиозно общество в борбата с напредъка на модерните комуникационни технологии. Законодателите обаче трябва да си дават сметка за технологичната революция, цитира АФП коментар на адвоката Тарек ал Ауади.

Различните мнения за съдържанието, качвано от момичетата в ТикТок, не е причина да бъдат хвърляни в затвора, смята колежката му Интисар ал Сайид, защитничка на някои от осъдените. 
БТА