ПНС заплаши със сила обявената за полуавтономен район Източна Либия
ПНС заплаши със сила обявената за полуавтономен район Източна Либия / снимка: Reuters

Председателят на либийския Преходен национален съвет (ПНС) Мустафа Абдул Джалил заплаши да използва сила за осуетяване на всички опити за създаване на автономна област в източната част на Либия, предаде Франс прес.

"Трябва на всички да е ясно, че агенти и бивши членове на режима на Кадафи ще се опитат да се възползват от такива опити, и че ние сме готови да ги осуетим, ако се налага - и със сила", подчертал председателят на ПНС в изказване по телевизията.

Организацията Ислямска конференция (ОИК) призова либийците да запазят единството на страната си след като племенни лидери обявиха автономия на Източна Либия. Генералният секретар на ОИК Екмеледдин Ихсаноглу призова "либийския народ да запази националното единство и териториалния цялост на страната си и да стегне редиците около единствения му легитимен представител - Преходния национален съвет."

Преходното правителство в Триполи е призовано да "постигне напредък в процеса на демократичен преход, за да реализира целите на бунта на либийския народ", допълва комюникето на Ихсаноглу.

Племенни водачи и командири на въоръжени групи в Източна Либия обявиха създаването на полуавтономен район Киренайка, припомня ИТАР-ТАСС. Близо 2000 делегати на "Конгреса на народа на Киренайка" създадоха Висш преходен съвет под ръководството на шейх Ахмед аз Зубаир ас Сенуси, бивш дисидент и член на ПНС, допълва БТА.

Местни племенни водачи, политици и бойни командири, участвали в бунта против режима на Кадафи, провъзгласиха в Бенгази новото федеративна единица в богатата на петрол територия от Сирт до египетската граница.