ПНС поиска от НАТО да продължи мисията си в Либия с месец
ПНС поиска от НАТО да продължи мисията си в Либия с месец / снимка: Reuters

 

Новите либийски власти поискаха от НАТО да продължи своята мисия в страната най-малко с още един месец, предаде Франс прес, като се позова на де факто министъра на петрола и финансите Али Тархуни.

"Моля НАТО да остане най-малко още един месец", каза той пред журналисти в източния град Бенгази, където започна бунтът срещу сваления от власт през август и убит миналата седмица бивш либийски лидер Муамар Кадафи.

Тархуни, който оглавява създадения през септември либийски Висш съвет за сигурност, отправи този призив четири дни след като алиансът обяви своето намерение да сложи край на мисията си в Либия на 31 октомври.

НАТО реагира предпазливо на неговото изявление. Не зная дали това е официално искане от страна на либийския Преходен национален съвет (ПНС), се ограничи да каже представител на алианса.

Постоянните представители на 28-те страни членки на НАТО ще се съберат на заседание утре в Брюксел, за да решат официално дали мисията в Либия да бъде прекратена на 31 октомври.

Дотогава алиансът ще проведе тесни консултации с ООН и ПНС, преди да се вземе окончателното си решение, каза друг източник в Брюксел.

НАТО започна операция "Обединен защитник" преди седем месеца. С официално провъзгласена цел защита на цивилното население, тя изигра решаваща роля за военната победа на бунтовниците срещу режима на Кадафи.

Швеция приключи своето участие в мисията на НАТО в Либия, предаде ДПА. Петте шведски военни самолета, които патрулираха в либийското въздушно пространство, се завърнаха днес в своята база в скандинавската държава. Швеция, която не е член на НАТО, се включи в операцията през април с осем изтребителя. През юни техният брой бе намален на пет. Шведските военни самолети нямаха право да бомбардират цели на земята и изпълняваха само разузнавателни полети. Шведските военновъздушни сили са участвали за последно в бойна мисия в началото на 60-те години на 20-и век, в рамките на операция на ООН в Конго, отбелязва ДПА.

Северноатлантическият съвет на НАТО ще заседава в сряда, за да утвърди формално решението си от миналата седмица за прекратяването на операцията в Либия на 31 октомври. Това съобщи медийната група Ер Те Ел, като се позова на информирани източници.

Заседанието в Брюксел е насрочено за 16.00 ч. /17.00 ч. българско време/, като според източниците след 31 октомври е възможно оставането в района на военни сили, които няма да бъдат подчинени на командването на пакта, а на националните си командвания, посочва БТА. В информацията се отбелязва, че операцията на НАТО "Обединен защитник" започна на 31 март, но още от началото на същия месец в района действаха военни части на Великобритания, Франция и САЩ.

Цитираните източници отбелязват, че взетото в петък миналата седмица решение е било "предварително" и утвърждаването му се съгласува с ООН и Преходния национален съвет, като НАТО няма намерение повече да поддържа операцията, а ще следи за нападения срещу цивилни само до 31 октомври. След тази дата е възможно държави от пакта да продължат присъствието си в региона, но техните действия няма да бъдат ръководени от щаб на алианса.