Плевнелиев: След Брекзит трябва да се действа решително
Плевнелиев: След Брекзит трябва да се действа решително / БГНЕС

"След референдума във Великобритания е необходимо ЕС да бъде заздравен и да получи нова доза доверие. Трябва да избегнем най-лошата криза - моралната", заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря с френския президент Франсоа Оланд в Париж днес.

Според президента Оланд европейският проект трябва да бъде защитен от несигурността след референдума във Великобритания:

"Трябва да останем приятелски настроени, но трябва да сме наясно със следващите ходове".

Плевнелиев посочи, че сега е важно да се стартират нови проекти на европейска интеграция, каквито са Европейският енергиен съюз и Общият дигитален съюз. От изключително значение също така е да продължи процесът на разширяване на ЕС, беше подчертано по време на разговора.

"Отслабването на европейския проект и липсата на европейска перспектива за страните партньори от региона може да доведе до дестабилизация", предупреди той.

„Трябва да се действа решително. Не трябва да чакаме месеци наред, да не знаем кой и как ще преговаря по процеса. Член 50 от Лисабонския договор е пределно ясен. Изискват се легитимни решения в рамките на процедурата. Демонстрацията на напрежение от двете страни е излишно", коментира още президентът.

Плевнелиев добави, че България активно и последователно подкрепя процеса на разширяване на ЕС. Предпоставка за справедлива оценка на напредъка продължава да бъде стриктното изпълнение на критериите за членство в ЕС според индивидуалните постижения на всяка страна, каза държавният глава. На 4 юли по инициатива на президента Франсоа Оланд в Париж ще се проведе Среща на върха по Балканите, стана ясно по време на срещата.

Източник: БТА