Плевнелиев на аудиенция при папа Бенедикт XVI
Плевнелиев на аудиенция при папа Бенедикт XVI / Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев пристига на официално двудневно посещение за честванията на 24 май във Ватикана и Рим.

По решение на правителството в придружаващата го официална делегация, освен представители на администрацията на президента, са включени заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов, министрите Лиляна Павлова и Мирослав Найденов, деятели на културата, образованието и науката, сред които са директорът на Националния театър "Иван Вазов" Павел Васев, продуцентът Матей Константинов, актрисата Елена Петрова, художникът Емил Стойчев, университетските преподаватели проф. Николай Витанов, проф. Цочо Бояджиев, доц. Анна Бакалова, гл. ас. Венелин Кожухаров и др., съобщава БТА.

Веднага след приземяването в правителствения сектор на военновъздушната база в римското предградие Чампино държавният глава ще се отправи към Ватикана, където ще има аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнадесети. Церемонията по посрещането ще започне във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ят понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква.

След площад "Свети Петър" това е другият престижен ватикански площад, където най-високопоставените гости са посрещани с военни почести от Папската швейцарска гвардия и са приветствани от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници.

По традиция папата провежда кратък разговор насаме с ръководителя на делегацията, който след това му представя нейните членове. Присъстващите изслушват приветственото слово на понтифекса, преди да се пристъпи към протоколната размяна на подаръци.

След аудиенцията предстои разговор с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, чийто функции са сравними с тези на премиера на една светска държава. Длъжността е създадена през 15-и век и титлата претърпява редица промени, а в сегашния си вид датира от 17-и век. Институцията "Държавен секретариат" е утвърдена през 1780 година.

В ранния следобед пратениците на България ще се поклонят на гроба на Свети равноапостол Константин Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе".

Програмата предвижда също поклонение в базиликата "Санта Мария Маджоре", където през 867 година папата е посрещнал Светите братя равноапостоли Кирил и Методий и е осветил славянската азбука и написаните на нея книги. Цветя ще бъдат положени на паметника на Иван Вазов на римския площад "Торвалдсен".

Вечерта президентът Плевнелиев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Кирил и Методий в българското посолство в Рим, където ще се състои прием по случай Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура.

На 25 май Росен Плевнелиев ще открие паметна плоча в църквата "Св. св. Викентий и Анастасий", поставена в знак на признателност за това, че Блаженият папа Йоан Павел Втори предостави през 2002 година храма за богослужение на Българската православна църква.

Официалната визита ще завърши със среща с италианския премиер Марио Монти в правителствения дворец "Киджи".