Плевнелиев: България получава уважение за принципната си позиция за миграционната криза
Плевнелиев: България получава уважение за принципната си позиция за миграционната криза / БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев ще насърчи националната дискусия по отношение на глобалните договорености за широкомащабните мигрантски и бежански потоци, по промените в климата и по целите за устойчиво развитие до 2030 година, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

"До края на 2016 г. трябва да бъде ясно как България ще адаптира своите дългосрочни цели и програми, за да е в синхрон със заложените глобални цели", заяви държавният глава пред български медии в Ню Йорк, където продължава работното посещение на президента за участие в 71-вата сесия на ОС на ООН.

Държавният глава припомни, че България вече планира дългосрочно и националният консенсус по развитието на страната ни до 2020 г. беше постигнат именно в президентската институция.

По повод критиките на неправителствени организации, според които Декларацията от Ню Йорк за управление на широкомащабните мигрантски и бежански потоци не съдържа конкретни ангажименти, президентът посочи, че Парижкото споразумение по изменението на климата също бе обект на подобни критики.

"В крайна сметка, година след договарянето на Споразумението за климата, държавите предприеха конкретни стъпки и това е отговорното политическо действие. Затова приветствам тези критики, които спомогнаха да постигнем достатъчно амбициозно споразумение", каза държавният глава.

България днес получава уважение и благодарност за принципната си позиция по отношение на миграционната криза, посочи още президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

"Именно ние, българите, спазихме правилата на Дъблинското споразумение и на Споразумението от Шенген от самото начало на мигрантската криза. Още през 2014 г. ясно заявихме, че не виждаме противоречие между опазването на външните граници на Европейския съюз и спазването на човешките права", припомни още държавният глава.

"Една държава трябва да адресира страховете на хората. Една държава е такава, когато има контрол над границите си. Когато имаме потоци от неконтролируемо преминаващи през територията ни граждани на други страни, държавата трябва да изпълни ролята си - да въведе контрол, като едновременно спазва човешките права и свободи", коментира още президентът.