Пленените британски моряци са на разпит в Техеран
Пленените британски моряци са на разпит в Техеран / снимка: BGNES

Петнайсетте британски моряци, които Иран задържа в Персийския залив, са в Техеран, където са разпитвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, съобщи снощи радио Би Би Си, цитирано от Франс прес.

Цитирайки високопоставен ирански източник, радиото съобщи, че моряците са на разпит, целящ да установи дали мисията им е била разузнавателна. Същият източник уточнил пред радиото, че разпитите можели да продължат няколко дни. Говорител на Форин офис не потвърди информацията.

По данни от САЩ и Великобритания 15-те войници от британските военноморски сили са били задържани заедно с две надуваеми лодки близо до оспорваната река Шат ел Араб в момент, когато са претърсвали търговски кораб. Лондон поиска Техеран да върне моряците и отрече те да са навлизали в ирански териториални води. Иран обаче обвини Великобритания, че е извършила "явна агресия" по отношение на териториалните води на Ислямската република.

Британският външен министър Маргарет Бекет уточни, че британските моряци се намирали в иракското морско пространство и изпълнявали задача, свързана с оказването на подкрепа на иракското правителство в борбата с контрабандата. Вчера обаче 15 британски моряци са признали, че са влезли незаконно в иранските териториални води. Това съобщи представителят на Генералния щаб на иранската армия генерал Алиреза Афшар, цитиран от Асошиейтед прес.