Пирински в Рим за 50-та годишнина от Римските договори
Пирински в Рим за 50-та годишнина от Римските договори / netinfo

Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще участва в честването на 50-годишнината от подписването на Римските договори.

Официалната церемония ще се състои в Рим в Сената на италианския парламент, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

В състава на българската делегация са председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Атанас Папаризов и заместник-министърът на културата Иван Токаджиев. Гости на официалната церемония ще бъдат председателят на Европейския парламент, председателите на парламентите на страните от Европейския съюз, видни европейски политици и парламентаристи, председателят на Европейската комисия, представители на изпълнителната власт.

Приветствия към гостите ще направят председателят на Италианския Сенат Франко Марини, председателят на Камарата на депутатите на италианския парламент Фаусто Бертиноти, министър-председателят на Италия Романо Проди и председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу.

Изказвания по темата "Европейската политика и ролята й в света" ще направят сенатор Карло Адзелио Чампи, Валери Жискар Д'Естен, сенатор Джулио Андреоти, Жак Делор и сенатор Емилио Коломбо.

На официалната церемония са предвидени изказвания на председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг и председателите на парламентите на страните от ЕС по темата "Парламентите в центъра на изграждането на Европа".