Пиратството - върхът на айсберга на сомалийския проблем
Пиратството - върхът на айсберга на сомалийския проблем / снимка: DarikNews /

Пиратството е част от сомалийския проблем и е само върха на айсберга, заяви италианският външен министър Франко Фратини при откриването на двудневна среща на Международната контактна група за Сомалия в Рим, предаде Франс прес. "Дълбоките причини за пиратството идват от политическата, икономическа и социална криза на тази територия, а не от морето", заяви Фратини.
   
Той заяви, че пиратството е "престъпление, достигнало недопустими мащаби" и че подобно на "тероризма, незаконната имиграция и трафика на хора то е заплаха за сигурността на индивидите, а в крайна сметка и за европейската сигурност".
   
Според екологичната неправителствена организация "Екотера интернешънъл", която следи незаконните морски дейности в региона, сомалийските пирати са извършили 126 нападения от началото на годината, включително пленяване на 44 кораба.
   
Близо 40 страни и международни организации участват в 15-ата среща на сформираната през 2005 г. Контактна група за Сомалия.

Италианският външен министър заяви, че усилията трябва да се насочат към хуманитарната криза в Сомалия и възстановяването на икономиката й и че трябва да се предложи работа на младите и да се даде на всички перспектива, че положението може да се промени.
   
Сомалия е била колония на Италия от 1889 до 1941 г.
   
"Италия подкрепя Сомалия не само по исторически причини, но и защото е недопустимо да се изоставят милиони хора на съдбата им, в която има война и насилие", подчерта Фратини. Според него има основания за предпазлив оптимизъм, въпреки неотдавнашните изблици на насилие, които според някои наблюдатели са реакция на противниците на мирния процес.
   
"През последните десет години бяха похарчени милиарди долари, а кризата продължава", изрази съжаление председателят на Контактната група мавританецът Ахмеду Улд-Абдула. Присъствието на международните сили за преследване на пиратите в открито море е знак на солидарност. То прави пиратството все по-трудна и скъпоструваща дейност, подчерта той.
   
"Като се помага на Сомалия да се бори с пиратството, се помага и на Кения, Уганда, Бурунди, Руанда и Южен Судан", подчерта председателят на Контактната група за Сомалия.