танкер
танкер / iStock/Getty Images
Пирати са отвлекли 19 членове на екипажа на петролен танкер край бреговете на Нигерия, съобщи гръцката компания, оператор на плавателния съд, предаде БТА.

Корабът "Нейв констелейшън" е бил нападнат във вторник на 77 морски мили от остров Бони, а 18 индийци и един турчин от екипажа са били отвлечени. Седем други моряци са останали на борда на кораба, който превозва суров петрол за индийска рафинерия, съобщи представител на гръцката корабоплавателна компания "Навиос танкерс мениджмънт".
Нигерийските власти посочиха, че работят за освобождаване на екипажа.

Корабът, който плава под флага на Хонконг, може да превозва два милиона барела петрол. Той е бил нает от френската компания Тотал, за да достави нигерийски петрол до рафинерия в южна Индия. От френската компания увериха, че ще осигурят алтернативен екипаж и доставката ще бъде направена навреме.

Командващият нигерийския военноморски флот каза, че корабът е бил отвлечен скоро, след като напуснал терминала. Танкерът не е поискал ескорт от военноморския флот, плавайки в район, където пиратството напоследък е в подем. Служители, отговарящи за сигурността в морето, казват, че в последно време пиратите, действащи в Гвинейския залив, са променили тактиката си и отвличат екипажи в опит да изкопчат откуп от корабособствениците, вместо да крадат товара.