Пирани тероризират Южен Китай
Пирани тероризират Южен Китай / снимка: sxc.hu

Властите в южните региони на Китай обявиха награда от 130 евро за всеки, който улови и унищожи риба пираня. В последно време хищните южноамерикански риби са се развъдили в местните водоеми.

На 7 юли пирани нападнаха рибар в река в окръг Лючжоу. Тъкмо този инцидент стана причина за обявяването на наградата. По думите на 31-годишния рибар, пираните го атакували в момент, когато той къпел кучето си в реката. След инцидента в китайски вестник излезе статия, озаглавена „Ненаситна южноамериканска риба с ужасната репутация на людоед”, допълва БГНЕС. 

„Всеки би желал да улови пираня, но това не е никак лесно. Не знам някой да е хващал такава риба досега. От древни времена никой от окръг Лючжоу не е виждал жива пираня. И идея си нямам дали наистина има пирани в реките тук”, казва местен рибар. Как хищните риби са се озовали в Лючжоу, остава загадка.

Властите предполагат, че всичко е започнало, когато някой любител на екзотични животни е изхвърлил отглежданите от него пирани в местен водоем. Кръвожадните риби очевидно бързо са се размножили и чрез притоци са завладели и съседните реки.