Пхенян може да пусне до седмици ядрен реактор с лека вода
Пхенян може да пусне до седмици ядрен реактор с лека вода / снимка: Reuters, архив

Според американски учени Северна Корея може да пусне в действие в следващите седмици ядрен реактор с лека вода. Това буди тревога заради обявените от Пхенян намерения да се сдобие с ядрено оръжие.

Институтът „САЩ-Корея” в Университета Джон Хопкинс във Вашингтон твърди, че сателитни снимки от март и април показват, че Северна Корея е на финалните работи във вътрешността на реактора, след като е завършила изграждането му. Ако Северна Корея действително е обогатявала уран, както твърди, в намираща се близо централа, тя ще има с какво да го захранва в продължение на години, считат анализатори, посочва БГНЕС.

„Това означава, че стартирането на работата на реактора може да започне още през следващите седмици”, пишат Джефри Люис и Ник Хансен на блога на института. Те подчертават, че Северна Корея се нуждае от поне девет месеца до година, за да може централата да стане напълно действаща.

Реакторът с лека вода може да произвежда енергия за граждански цели, но може да служи и за производство на плутоний за атомни оръжия.