Петролна платформа избухна в Мексиканския залив
Петролна платформа избухна в Мексиканския залив / снимки: Reuters, архив

Офшорна петролна платформа се взриви днес в Мексиканския залив, западно от мястото на априлската експлозия, която предизвика мащабен разлив на петрол, предаде АП. За взрива към 14.30 ч. по Гринуич (17.30 ч. българско време) е подал сигнал екипажът на граждански хеликоптер.

13 души са били изхвърлени във водата, но всички те са намерени, съобщи американската брегова охрана, посочва БГНЕС. „Всичките 13 души са открити. Те носеха вид костюми за потапяне, който ги предпазва във водата", обясни представителят на бреговата охрана Джон Едуардс по телевизия MSNBC. Седем хеликоптера, два самолета и четири плавателни съда са на път към мястото, на около 130 км южно от залива Върмилиън край централната част от крайбрежието на Луизиана.

Петролният кладенец, който е собственост на Маринър енерджи, е на дълбочина 750 м. „За момента сме се съсредоточили в спасителни и издирвателни операции. След това ще разследваме причините за експлозията", каза още Едуардс.

Инцидентът става около четири месеца след потъването на платформата „Дийпуотър хърайзън" също в Мексиканския залив. При инцидента загинаха 11 души. Това е и най-големия петролен разлив в историята на САЩ - около 206 млн. галона (780 млн. литра) петрол от подводна сонда се изляха в Мексиканския залив. 

Петролна платформа избухна в Мексиканския залив
netinfo