Петков на конференция за миграцията в Либия
Петков на конференция за миграцията в Либия / netinfo

Министърът на вътрешните работи Румен Петков ще участва в Либия в двудневна конференция на вътрешните министри на страните на Европейския и Африканския съюзи по въпросите на миграцията и развитието.

Това е първата визита на вътрешния министър Румен Петков в Либия. Тя се случва 28 дни преди датата, на която се очаква Наказателният съд в Триполи да произнесе присъдите на петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца.

Преди дни министър Петков заяви, че има желание да посети медицинските сестри в затвора „Джудейда”, за да ги подкрепи морално.

Ако либийските власти разрешат на министъра да се срещне с обвиняемите, това най-вероятно ще стане в четвъртък, когато е денят за свиждане.

Днес и утре Либия ще е домакин на първата среща на вътрешните министри на страните от Африканския и Европейския съюзи, на която се очаква да бъдат одобрени съвместни мерки за ограничаване на нарастващата незаконна миграция от Африка към Европа.

В навечерието на форума еврокомисарят Франко Фратини изненадващо заяви, че Европейският съюз не обвързва изхода от процеса срещу българските медици със сътрудничеството с Либия в борбата с нелегалната миграция.