Петимата българи се връщат от Дубай до 10 дни?
Петимата българи се връщат от Дубай до 10 дни? / netinfo

Съдът в Дубай оправда петимата българи, които бяха обвинени в използване на фалшиви кредитни карти. Компютърните специалисти Кирил Мантовски, Виктор Лазаров, Светозар Колев, Любомир Мегов и Велин Неделчев бяха арестувани на 1 декември 2004 година след жалба на няколко банки, че са източвали кредитни карти и използвали чекове без покритие.

Пред Дарик радио консулът ни в Дубай Милен Керемедчиев заяви, че вероятно сънародниците ни ще се завърнат у нас до 10 дни. Те са все още в следствения арест, защото тече 10-дневният срок, в който прокуратурата може да обжалва решението на съда.

Според адвокатите и по мое лично мнение, това е малко вероятно, тъй като основната част от обвинението срещу тях падна поради неявяване на свидетелите по делото, каза Керемедчиев. Ако не бъде обжалвано решението на съда в 10-дневен срок, след това те ще бъдат екстрадирани в България, съобщи той, като уточни, че българите няма да бъдат пуснати на свобода в Дубай, а от следствения арест ще бъдат отведени под стража до самолета и изпратени в България.

Първоначално българите бяха осъдени на по 2,5 години лишаване от свобода, после получиха амнистия и трябваше да се върнат у нас. Една от банките обаче заведе срещу тях допълнително дело. По това дело съдът напълно ги е оправдал.

Роднините на петимата българи са уведомени за решението на съда. МВнР има готовност да съдейства за завръщането на сънародниците ни в България. Българското генерално консулство в Дубай е ангажирано със случая от самото му начало, отбелязват от Министерството на външните работи.