Петима загинаха на митинг в памет на Арафат
Петима загинаха на митинг в памет на Арафат / снимка: BGNES

Най-малко петима души загинаха днес при престрелки в град Газа по време на митинг на движението Фатах по повод третата годишнина от смъртта на бившия палестински лидер Ясер Арафат, предаде Ройтерс.

Това е най-голямата манифестация, организирана от Фатах, откакто през юни радикалното движение Хамас взе властта в ивицата Газа. Участниците носеха портрети на Арафат и развяваха жълтите знамена на Фатах.

Събитието бе помрачено от избухнали престрелки между бойци от двете враждуващи фракции, които предизвикаха хаос. Източник от местна болница съобщи, че са ранени най-малко 50 души, включително жени и младежи, посочи БТА.

Представители на Фатах заявиха, че бойци на Хамас са открили огън от близкия Ислямски университет. Според Хамас обаче членове на радикалното движение са били обстрелвани от хора на Фатах и само са отвърнали на огъня.

Годишнината от смъртта на Ясер Арафат даде на Фатах рядката възможност да събере поддръжниците си в ивицата Газа.

Макар Хамас да забрани опозиционните митинги, откакто завзе властта в ивицата, евентуална забрана на манифестацията в памет на смятания за символ на националното единство палестински лидер би била посрещната отрицателно от повечето палестинци, посочва Ройтер.