Петима души загинаха при бомбардировки в Сирия
Петима души загинаха при бомбардировки в Сирия / снимка: Reuters

Сирийските сили за сигурност бомбардираха райони в централните провинции Хама и Хомс, както и в околностите на столицата Дамаск ден след парламентарните избори, бойкотирани от опозицията. Най-малко петима души са загинали, предаде ДПА, като се позовава на сирийски активисти.

Четирима души бяха убити при обстрел на предградие на град Хама, а шестима бяха ранени от експлозии на снаряди в Ал Растан в провинция Хомс, допълва БТА. Войските шурмували селището Думейр в околностите на Дамаск, убили един мъж и арестували двайсетина.

Боевете в части от Сирия са толкова интензивни, че понякога въстанието срещу президента Башар Асад може да бъде окачествено като гражданска война. Това заяви председателят на Международния комитет на Червения кръст /МКЧК/ Якоб Келенбергер, цитиран от Ройтерс.

По думите му горещи точки като Хомс по-рано тази година и северният град Идлиб неотдавна са покрили трите критерия за немеждународен въоръжен конфликт според определението на хуманитарната организация - интензивност, продължителност и ниво на организация на бунтовниците.

Той каза също, че служители на МКЧК ще посетят затворници в централния затвор в Алепо между 14 и 23 май, както бе договорено с властите по време на последната визита в началото на април. Това е второто посещение в затвор в Сирия на служители на организацията.

Келенбергер изради тревога от ситуацията в Сирия, където наблюдатели на ООН следят за крехкото примирие между правителствените сили и бунтовниците, обявено на 12 април.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ел Араби също предупреди, че растящото насилие в Сирия може да доведе до гражданска война и изрази подкрепа за мирния план на специалния пратеник на ООН и лигата Кофи Анан, предаде Ройтерс. Ел Араби, който е на посещения в Пекин, каза, че насилието може да се прехвърли от Сирия в съседните й страни.

Ръководителят на Арабската лига се срещна с китайския вицепрезидент Си Цзинпин, за когото се смята, че ще замести Ху Цзинтао на поста председател на КНР. Ел Араби разговаря в Пекин и с външния министър Ян Цзечъ.

Преди това Набил ел Араби заяви, че няма намерение да убеждава Китай да упражни влиянието си върху сирийския президент Башар ал Асад, но ще призове Пекин да продължи да подкрепя мирния план на Кофи Анан. "Китай е страна, върху която никой не може да оказва натиск", оповести арабският лидер пред репортери в офиса на Арабската лига в Пекин.

Русия и Китай блокираха в ООН опитите да се приеме резолюция срещу режима в Дамаск. Позицията на двете страни предизвика недоволството на западни и арабски държави. Пекин и Москва се ограничиха с приветствия към обещанията на сирийския режим да въведе реформи, припомня Ройтерс.

Същевременно стана ясно, че Сирия е изправена пред спиране на вноса на дизел, който е необходим за задвижване на тежки превозни средства, включително танкове. Причината е, че през последния месец доставките от Русия са пресекнали, предаде Ройтерс, като се позова на източници от корабоплаването. Нито една пратка с газьол, който може да бъде продаван на пазара като дизел, не е пристигнала от месец на сирийските пристанища Баниас и Тартус, сочат данни, предоставени от източниците на агенцията.