Петима българи бяха отвлечени от сомалийски пирати
Петима българи бяха отвлечени от сомалийски пирати / снимка: Reuters
Ясни са имената на похитените българи
24666
Ясни са имената на похитените българи
Ясни са имената на похитените българи
  • Ясни са имената на похитените българи
  • Ясни са имената на похитените българи

Петима български моряци - Светозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Стефан Ангелов, Ивайло Русев, са отвлечени от сомалийски пирати като част от екипажа на химическия танкер „Сейнт Джеймс Парк". Четирима от моряците са от Варна, а петият е от Русе. Общо 26 души наброява екипажът на кораба, капитанът е руски гражданин.

Помощник-капитанът на кораба е българин, а Светозар Тенев е готвачът на плавателния съд. Останалите трима наши сънародници са фитери и бластьор. Пиратите са нападнали плавателния съд снощи след 19.00 часа в района на Аденския залив. "Сейнт Джеймс Парк" е плавал от испанското пристанище Тарагона към Тайланд. На борда на плавателния съд има химикали, които не са взривоопасни. Корабът е под британски флаг, а операторът на плавателния съд е индийската фирма „Релиънс индъстрис".

Говорителят на външно министерство Драговест Горанов разказа: „Официално на кораба има 26 души екипаж, от които петима са български граждани. Българската фирма, която ги е наела, знае за случая и е уведомила близките на моряците. Фирма „Зодиак" е алармирала съответните органи към Европейската комисия, командването на европейските въоръжени сили, мисията „Аталанта", която присъства там на място с патрулни кораби, също така посолството на Великобритания. Уведомени са и всички посолства в близост до района. Министър Румяна Желева ръководи операцията, кризисният щаб действа още от късно вчера".

Лондонската компания „Zodiac Maritime Agencies", чиято собственост е отвлеченият от пирати танкер „Сейнт Джеймс Парк", води преговори за освобождаването на плавателния съд, предаде РИА Новости. „Ние се опитваме да разрешим създалата се ситуация. Основната ни цел е екипажът да бъде освободен възможно най-скоро", заяви мениджърът по операционната дейност на компанията Пол Шийлдс. По негова информация никой от моряците не е пострадал при нападението на пиратите.

„Сейнт Джеймс Парк" е построен през 1993 година. На борда на кораба плават моряци от България, Русия, Турция и Индия. Плавателният съд е бил отвлечен, докато е плавал в така наречения Препоръчан за плаване международен транзитен коридор и сега се отправя към сомалийските брегове. Все още корабът плава като движението му се следи от спътници. Морската практика в подобни случаи сочи, че вероятно искания от страна на пиратите ще бъдат предявени, когато плавателният съд спре в определено пристанище на Сомалия.

Последният подобен случай с български граждани беше с корабът „Маласпина Касъл". Той беше похитен от пиратите, а след повече от месец освободен срещу откуп, който неофициално се твърди, че е бил 2 милиона долара. През 1998 година друг български кораб „Алфа БГ" с 11 моряци на борда беше отвлечен в Сомалия. Той е щурмуван от около 150 въоръжени сомалийци.

Петима българи бяха отвлечени от сомалийски пирати
netinfo