Пети ден на протести в Афганистан, предизвикани от изгаряне на корана
Пети ден на протести в Афганистан, предизвикани от изгаряне на корана / снимка: Reuters

Хиляди афганистанци за пети пореден ден излязоха на протести в четири афганистански провинции, разгневени от изгарянето на екземпляри на свещения за мюсюлманите коран в американската база в Баграм, предаде АФП.

По данни на местните власти и на полицията днешните демонстрации в провинциите Сари пул, Нангархар и Пактия започнали като относително мирни прояви. В провинция Лагман обаче се стигнало до насилие. Близо 1000 демонстранти замеряли с камъни части на афганистанската армия и полиция, разбили прозорците на няколко административни сгради и се опитали да атакуват резиденцията на губернатора. При безредиците били ранени трима полицаи, двама служители на разузнаването и трима цивилни, посочва АП. Според полицията в Лангман сред протестиращите имало хора, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Един човек е бил застрелян при размирици в провинция Логар, съобщи Ройтерс.

От началото на протестите във вторник досега при сблъсъци между демонстранти и силите на реда загинаха най-малко 25 души, посочва АП. Вълната от недоволство се надигна, след като стана известно, че американски войници изхвърлили екземпляри на Корана и друга религиозна литература в ямата за изгаряне на отпадъци във военната база Баграм северно от Кабул. Президентът на САЩ Барак Обама и високопоставени американски военни бяха принудени да поднесат извиненията си за непреднамерените, но неправилни действия на американските войници, които разбуниха духовете в Афганистан и съседен Пакистан

Инцидентът с изгарянето на екземпляри на Корана показва колко дълбоки са културните различия и недоверието между силно религиозното население на Афганистан и чуждестранните военни, които от 10 години се опитват да наложат в страната някакво подобие на ред след катастрофалното управление на талибаните, свалени в края на 2001 г., посочва Ройтерс.

За мюсюлманите Коранът е носител на словото на Аллах и оскверняването дори на един екземпляр на свещената книга се смята за най-страшно богохулство, отбелязва БТА. Такива инциденти, изтъква агенцията, поставят под съмнение очакванията, че до 2014 г., когато всички чуждестранни войски трябва да се изтеглят от Афганистан, страната може реално да бъде омиротворена.