Пет години от кървавата трагедия в Беслан
Пет години от кървавата трагедия в Беслан / снимкa: БГНЕС

В северноосетинския кавказки град Беслан започнаха тридневни възпоменателни церемонии по повод петата годишнина от трагедията в Беслан, предадоха световните агенции.

Преди 5 години, на 1 септември, когато в Русия започна учебната година, група от 32 терористи атакуваха Първо училище в Беслан. Те взеха за заложници 1200 ученици и техни близки, придружаващи ги на тържеството по повод първия учебен ден. Заложниците бяха затворени във физкултурния салон на училището и държани там цели 3 дни без храна и вода. Салонът беше натъпкан с експлозиви. На 3 септември в салона се чуха експлозии, което накара руските сили за сигурност, обградили училището, да го щурмуват. В операцията загинаха 335 души, сред които 189 деца. Инвалиди останаха 126 души, от които 70 деца.

В 9,15 часа днес, когато преди 5 години терористите атакуваха училището, роднини на жертвите се събраха пред останките на разрушената при атаката сграда. Чу се училищен звън и близките на жертвите положиха цветя сред руините на физкултурния салон.

На церемонията по полагането на цветя беше и президентът на Северна Осетия Таймураз Мамсуров. Преди 5 години сред заложниците бяха също синът и дъщерята на Мамсуров, припомня ИТАР-ТАСС.

Пет години по-късно жителите на Беслан все още смятат, че районът, в който живеят, не е безопасен. В последно време в руския Кавказ зачестиха нападенията. През трите последни месеца там бяха убити 259 души, от които 109 милиционери и военни и 110 бунтовници, припомня Франс прес. В тази вълна от насилие загинаха и двама руски правозащитници, пише БТА. 7 самоубийствени атентати бяха извършени в Чечения и Ингушетия, където през последните години такива нападения бяха рядко явление.

Пет години след трагедията в Беслан има и много неизвестни около обстоятелствата, при които руските сили започнаха операцията по освобождаването на заложниците, допълва Франс прес.

Като пример за нестихващото насилие в руския Кавказ идва новината, че при атентат с кола бомба в Дагестан днес е загинал един човек и 8 са  ранени, предаде Асошиейтед прес.

Колата, натъпкана с експлозиви, била взривена от водача й, когато той бил спрян за рутинна проверка от пътната милиция в предградие на дагестанската столица Махачкала.