Первез Мушараф призова за единство на джиргата за мир в Кабул
Первез Мушараф призова за единство на джиргата за мир в Кабул / netinfo

Пакистанският президент Первез Мушараф се включи в закриването на джиргата за мир в Кабул, на която присъстваха племенни водачи и старейшини от Афганистан и Пакистан. Мушараф призова двете страни да прекратят враждата и да създадат обединен фронт срещу талибанските бунтовници, предаде ДПА.

"Нека развием доверие помежду си. Ако няма доверие, не можем да превъзмогнем нищо", каза Мушараф пред афганистанския си колега Хамид Карзай и около 650 племенни представители, събрали се в огромна шатра в столицата.

"Никои други две страни не са по-близки от Афганистан и Пакистан, техните съдби са преплетени", каза той след месеци на взаимни укори за неуспехите във войната срещу тероризма.

Мушараф не замина за откриването на джиргата в четвъртък заради влошаването на сигурността в Исламабад. Предполага се, че държавният секретар Кондълиза Райс му е телефонирала и го е убедила да се появи на форума, който беше удължен с един ден.

След месеци търкания между правителствата в Кабул и Исламабад заради преминаването на талибани от пакистанските племенни региони в Афганистан отсъствието на Мушараф заплаши да подкопае джиргата, която по древна традиция има задача да решава спорове.

И двамата лидери са съюзници на САЩ във войната срещу тероризма. Техните правителства обаче се обвиняват взаимно за липсата на сътрудничество в тази област.

Мушараф призова двете страни да не се обвиняват взаимно за проблемите, а да се концентрират върху социалното и икономическото развитие на районите, населени с племената пущу, по афганистанско-пакистанската граница. Президентът призова местните жители да протегнат ръка към "отчаяните си братя, които помагат на бойците".

Мушараф отбеляза, че корените на талибанското движение се крият в Афганистан. Той обаче призна, че талибаните намират значителна подкрепа от племенните общности в отдалечените погранични райони на Пакистан.

В кратко обръщение Карзай каза, че Мушараф е призовал за нови и взаимни усилия да се подобрят отношенията и за съвместни действия срещу екстремизма и тероризма.

Карзай увери своя гост, че съществува такова доверие между двете страни.

Племенните делегати на джиргата бяха разделени на работни групи, за да обсъдят въпроси като нелегалното преминаване през границата, насърчаване на отношенията между Афганистан и Пакистан и борбата срещу търговията с наркотици в региона.