Первез Мушараф основа своя политическа партия в Лондон
Первез Мушараф основа своя политическа партия в Лондон / снимка: Reuters

Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф, който е в изгнание във Великобритания след като бе принуден да подаде оставка през 2008 г., официално обяви създаването на своя политическа партия - Пакистанска мюсюлманска лига (ПМЛ) на церемония в Лондон, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Дойде време Пакистан да се превърне в модерна и прогресивна ислямска държава", заяви Мушараф на церемонията.

ПМЛ ще има за цел "общественото благо", обеща Мушараф на пресконференция, заобиколен от зелено-бели знамена на Пакистан и логото на партията си - полумесеца и звездата на пакистанското знаме заедно с глава на сокол.

Той подчерта, че мнозинството му сънародници живеят в бедност и обвини сегашното правителство на Пакистан, че е неспособно "да породи и най-малкия лъч светлина в тъмнината, която цари в Пакистан".

Шестдесет и седем годишният Первез Мушараф свали от власт премиера Наваз Шариф с безкръвен преврат през 1999 г. Той бе обявен за президент през 2001 г. и преизбран от парламента през 2007 г. През август 2008 г. той подаде оставка, след като бе заплашен с процедура по импийчмънт от правителството.

Бившият шеф на пакистанската армия обеща да се завърне в Пакистан преди следващите избори, насрочени за 2013 г. "независимо от опасностите", пише БТА.

Мушараф призна заплахата от ислямистите, които два пъти се опитаха да го убият, когато бе президент, но отхвърли възможността да бъде съдебно преследван, ако се завърне в Пакистан заради това, че през 2007 г. уволни съдии в опит да се задържи на власт.

Той се извини за допуснати грешки по време на управлението си, без да уточнява какви са били те.